Biografie

Met een frisse blik zoekt het ADAM Quartet naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre.

Het kwartet speelde de afgelopen jaren op de grote Nederlandse podia en festivals, zoals Het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg, Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, Birds of Paradise Festival, Stift Festival, Klassifest, Down the Rabbit Hole, Schiermonnikoog Festival en het Storioni Festival. Komend seizoen zal het ADAM Quartet optreden in de Verenigde Staten, Ierland, Engeland, Polen en Nederland.

Naast het spelen van het traditionele strijkkwartet repertoire werkt het kwartet graag samen met hedendaagse componisten en brengt op deze manier vele nieuwe werken in première. Zo componeerden onder meer Kika Sprangers, Camiel Jansen en Vinthya Perinpanathan muziek voor het kwartet. Het eigentijdse perspectief van het ADAM Quartet zorgt ook voor samenwerkingen met andere muziekstijlen en disciplines. Zo werkten zij bijvoorbeeld samen met de IJslandse pop zangeres Laufey en danscollectief ISH.

Het ADAM Quartet kreeg masterclasses van leden van onder andere Quatuor Danel, Quatuor Ébène, Ysaÿe Quartet en Quartetto di Cremona. In 2021 ontving het kwartet het Strijkkwartet Stipendium van het Kersjes Fonds en in 2024 ontving het kwartet de derde prijs bij het Triomphe de l’Art concours in Brussel. Het kwartet maakt tevens deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), waar het sinds 2022 de postacademische opleiding volgt. In 2023 is het kwartet geselecteerd om deel uit te maken van het Music Cultural Heritage Talent Platform (MERITA) en in 2024 zijn zij Quartet in Residence tijdens de Zeister Muziekdagen.

Ensemble

Margot Kolodziej

Margot Kolodziej (1993) is een veelzijdig musicus. Naast haar rol als primarius in het ADAM Quartet, is ze actief als soliste, kamermusicus en is ze regelmatig te gast bij gerenommeerde Nederlandse orkesten.

Margot begon op zevenjarige leeftijd met vioolspelen. In 2011 werd zij toegelaten op de School voor Jong Talent, onderdeel van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij lessen volgde bij Koosje van Haeringen. In 2012 begon Margot aan de Bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde zij bij Kees Koelmans. Na in 2016 haar Bachelordiploma te hebben behaald, werd zij toegelaten tot de Master waar zij studeerde bij Ilya Grubert.
Margot gaf meerdere solistische optredens met onder andere het Orkest van het Groene Hart, Symfonieorkest Rijnstreek en met leden van het Nederlands Kamerorkest. Ze was concertmeester van het Nationaal Jeugdorkest, plaatsvervangend aanvoerder tweede violen van het Gustav Mahler Jugendorchester en academist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Naast haar optredens met het ADAM kwartet is, maakt zij deel uit van rebellencollectief Pynarello, kamermuziekensemble Project 5 en is zij actief als remplaçant bij het Nederlands Kamerorkest, het Asko|Schönberg Ensemble, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Met deze, maar ook met andere ensembles, trad ze meerdere malen op in Het Concertgebouw, Musikverein, de Elbphilharmonie en op radio en TV.

Margot werd uitgenodigd voor masterclasses en festivals, zoals de BMI Performance Artist Masterclasses in Berlijn, de Internationale Masterclasses Apeldoorn, Branimir Slokar Academy, Schiermonnikoogfestival, Grachtenfestival, Storioni Festival en het Stift Festival.

Margot speelt op een viool gebouwd door Gudrun Kremeier en een stok door Victor François Fétique . De viool en strijkstok zijn haar aangeboden door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Julia Kleinsmann

Julia Kleinsmann (1995) is een veelzijdige violiste met een grote passie voor kamermuziek. Aan het Conservatorium van Amsterdam studeerde zij bij Kees Koelmans en Peter Brunt en volgde daarnaast lessen in barokviool en improvisatie. Aansluitend studeerde ze viool en kamermuziek bij Lukas Hagen en Rainer Schmidt aan Universität Mozarteum in Salzburg.

Tegenwoordig maakt Julia onderdeel uit van het ADAM Quartet, waarmee ze komend seizoen optreedt in Nederland, Ierland, Engeland, Polen en de VS. Naast haar ervaringen als kamermusicus in verschillende bezettingen, deed ze orkestervaring op als aanvoerder bij het Nationaal JeugdOrkest. Tegenwoordig remplaceert Julia bij orkesten als LUDWIG, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta en het Radio Filharmonisch Orkest. Verder maakt Julia onderdeel uit van het rebellencollectief Pynarello.

Julia werd uitgenodigd voor vele festivals, waaronder de Gustav Mahler Academy in Bolzano en Jeunesse Musicales ICMC, waar ze tevens de kamermuziekprijs won..

Dankzij een beurs van Stichting Eigen Muziekinstrument speelt Julia op een viool van Johannes Bernardus Cuypers uit 1810. Haar strijkstok, gebouwd door Télesphore Amable Barbé, wordt haar beschikbaar gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Minna Svedberg

De Zweedse altvioliste Minna Svedberg (1993) groeide op in een muzikale familie in Stockholm en heeft een uitgebreid professioneel netwerk opgebouwd in heel Europa, maar is nu gevestigd in Amsterdam, Nederland.
Ze studeerde bij Lars Anders Tomter aan de Koninklijke Deense Academie voor Muziek in Kopenhagen, aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Nobuko Imai en Marjolein Dispa. Van 2010 tot 2014 speelde ze in het European Union Youth Orchestra van 2010 tot 2014, een ervaring die zowel haar muzikale als professionele leven sterk heeft beïnvloed.

Minna gelooft sterk in de gemeenschapsvormende kracht van muziek en heeft gewerkt als docente bij het Sistema Europe Youth Orchestra, El Sistema Stockholm en MusikSak Aarhus.

Ze onderhoudt een actieve freelance carrière en treedt regelmatig op met orkesten zoals het Nederlands Kamerorkest, Pynarello en Philharmonia Orchestra.

Minna trad toe tot het ADAM in het voorjaar van 2023 en is ze ook bestuurslid en uitvoerder bij het Equinox Chamber Music & Dance Festival in Kopenhagen.

Minna bespeelt een altviool van Celestino Farotto, gebouwd in 1950, genereus uitgeleend door Dextra Musica.

Renée Timmer

Renée Timmer (Groningen, 1994) is een veelzijdig celliste met een grote passie voor kamermuziek en het hedendaagse repertoire. Naast haar positie in het ADAM Quartet is ze regelmatig te gast in verschillende ensembles en orkesten zoals het Cello octet Amsterdam, Pynarello, het Radio Philharmonisch orkest, Noord Nederlands orkest en het Balletorkest.

Ze begon op haar vierde met cellolessen die ze kreeg van Alexandra Vierkant in Groningen. In 2012 begon zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Mostert. Vervolgens rondde ze haar master bij Mick Stirling af in 2019. Naast deze leraren en mentoren volgde ze masterclasses bij o.a. Dimitri Ferschtman, Frans Helmerson, Torleif Thedéen, Jakob Koranyi en Reinhard Latzko. Al tijdens haar studie wilde ze zich ontwikkelen als een zo veelzijdig mogelijke celliste. Zo was ze aanvoerder van de cello sectie van het Nationaal Jeugd Orkest, en heeft zich altijd verdiept in verschillende stijlen van het repertoire. Zo speelt ze graag moderne en hedendaagse muziek, remplaceert bij verschillende professionele orkesten, werkt samen met andere kunstvormen en speelt in verschillende stijlen om zo de grenzen van (de klassieke) muziek op te zoeken.

Renée speelt op een cello gebouwd door Hein Woldring, gefinancierd met steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument. Haar strijkstok is haar ter bruikleen gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Portretten Margot, Hannelore en Renée: Foppe Schut – Portret José: Juri Hiensch

volg ons

Volg ons op onze social media en blijf zo niet alleen op de hoogte van onze concerten maar van al onze avonturen! 

Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang 1x per maand de nieuwsbrief.

nl_NLDutch