Biografie

Met een frisse blik zoekt het ADAM Quartet naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre.

Het ADAM Quartet maakt deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), waar het sinds 2022 de voltijds tweejarige postacademische opleiding volgt. In 2023 is het kwartet geselecteerd om deel uit te maken van het Music Cultural Heritage Talent Platform (MERITA) en in 2024 zullen zij Artist in Residence zijn tijdens de Zeister Muziekdagen.

Vol lef en enthousiasme debuteerde ADAM op de grote Nederlandse podia en festivals, zoals Het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg, Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, Grachtenfestival, Stift Festival, Klassifest, Down the Rabbit Hole, Schiermonnikoog Festival en het Storioni Festival. In 2021 ontving het kwartet het Strijkkwartet Stipendium van het Kersjes Fonds. Het ADAM Quartet ontving masterclasses van leden van onder andere Quatuor Danel, Quatuor Ébène, Ysaÿe Quartet, Quartetto di Cremona en het Jerusalem Quartet.

Het eigentijdse perspectief van het ADAM Quartet heeft al tot veel interessante samenwerkingen en crossover-programma’s geleid waarbij ze met veel plezier andere muziekstijlen en disciplines verkennen. Naast het traditionele repertoire brengt het kwartet graag muziek van hedendaagse componisten in première.

Ensemble

Margot Kolodziej

Margot Kolodziej (1993) behaalde in juni 2018 haar masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze is een veelzijdig musicus. Naast haar rol als eerste violiste van het ADAM quartet is ze actief als soliste en kamermusicus en remplaceert regelmatig bij diverse kamer- en symfonieorkesten.

Margot Kolodziej (Leiden, 1993) begon op zevenjarige leeftijd met vioolspelen. In 2011 werd zij toegelaten op de School voor Jong Talent, onderdeel van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij lessen volgde bij Koosje van Haeringen. In 2012 begon Margot aan de Bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde zij bij Kees Koelmans. Na in 2016 haar Bachelordiploma te hebben behaald, werd zij toegelaten tot de Master waar zij studeerde bij Ilya Grubert.

Margot gaf meerdere solistische optredens met onder andere het Orkest van het Groene Hart, Symfonieorkest Rijnstreek en leden van het Nederlands Kamerorkest. Ze was concertmeester van het Nationaal Jeugdorkest, plaatsvervangend aanvoerder tweede violen van het Gustav Mahler Jugendorchester en academist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Naast haar optredens met het ADAM kwartet is, maakt zij deel uit van rebellencollectief Pynarello, kamermuziekensemble Project 5 en is zij actief als remplaçant bij het Nederlands Kamerorkest, het Asko|Schönberg Ensemble, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Phion.

Margot werd uitgenodigd voor masterclasses en festivals, zoals de BMI Performance Artist Masterclasses in Berlijn (2019), de Internationale Masterclasses Apeldoorn (2017), Suonarte Masterclasses (2016), Branimir Slokar Academy (2017), Festival Jong Talent Schiermonnikoog (2022), Grachtenfestival (2021), Storioni Festival (2021), Stift Musical Encounters (2021), waar zij onder andere masterclasses ontving van Ivry Gitlis, Liviu Prunaru, Ilya Grubert, Philippe Graffin, Emmy Verheij, Dmitri Ferschtman, Marc Danel en Vera Beths.

Margot speelt op een viool gebouwd door Ettori Soffriti in 1927. Deze viool is haar aangeboden door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Minna Svedberg

De Zweedse altvioliste Minna Svedberg groeide op in een muzikale familie in Stockholm en heeft een uitgebreid professioneel netwerk opgebouwd in heel Europa, maar is nu gevestigd in Amsterdam, Nederland. Ze studeerde bij Lars Anders Tomter aan de Koninklijke Deense Academie voor Muziek in Kopenhagen, aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Nobuko Imai en Marjolein Dispa. Van 2010 tot 2014 speelde ze in het European Union Youth Orchestra van 2010 tot 2014, een ervaring die zowel haar muzikale als professionele leven sterk heeft beïnvloed.

Minna gelooft sterk in de gemeenschapsvormende kracht van muziek en heeft gewerkt als docente bij het Sistema Europe Youth Orchestra, El Sistema Stockholm en MusikSak Aarhus.

Ze heeft een vaste positie in het Noors Radio Orkest en onderhoudt tegelijkertijd een actieve freelance carrière in Kopenhagen, Amsterdam en Londen. Ze speelt regelmatig met orkesten zoals het Deens Nationaal Symfonieorkest, het Nederlands Kamerorkest, Pynarello, het City of Birmingham Symphony Orchestra en Philharmonia Orchestra.

Als fervent kamermusicus is Minna lid van het ADAM Quartet, een van de meest veelzijdige strijkkwartetten in Nederland, en is ze ook bestuurslid en uitvoerder bij het Equinox Chamber Music & Dance Festival in Kopenhagen.

Minna bespeelt een altviool van Celestino Farotto, gebouwd in 1950, genereus uitgeleend door Dextra Musica.

 

 

Renée Timmer

Renee Timmer (1994) studeerde in juni 2019 af aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens haar studie ontwikkelde ze zich als een zo veelzijdig mogelijke celliste. Zo speelt ze graag moderne en hedendaagse muziek, remplaceert bij verschillende professionele orkesten, maakt deel uit van projecten die samenwerken met andere kunstvormen en speelt in verschillende stijlen om zo de grenzen van (de klassieke) muziek op te zoeken.

Renée Timmer (Groningen, 1994) begon op haar vierde met cellolessen die ze kreeg van Alexandra Vierkant in Groningen. In 2012 begon zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Mostert. Vervolgens rondde ze haar master bij Mick Stirling af in 2019. Ze was aanvoerder van de cello sectie in het Nationaal Jeugd Orkest en volgde als solist masterclasses bij o.a. Dimitri Ferschtman, Frans Helmerson, Torleif Thedéen, Jakob Koranyi en Reinhard Latzko. Al tijdens haar studie wilde ze zich ontwikkelen als een zo veelzijdig mogelijke celliste. Zo speelt ze graag moderne en hedendaagse muziek, remplaceert bij verschillende professionele orkesten, werkt samen met andere kunstvormen en speelt in verschillende stijlen om zo de grenzen van (de klassieke) muziek op te zoeken. Naast het ADAM Quartet speelt ze met veel plezier in meerdere samenstellingen en orkesten. Zo maakt ze deel uit van het kamermuziekensemble Project 5 en doet projecten met met Cello octet Amsterdam en Pynarello. Als remplaçant speelt ze in het Radio Filharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest en Phion. 

Renée speelt op een cello gebouwd door Hein Woldring, gefinancierd met steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument. Haar strijkstok is haar ter bruikleen gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Portretten Margot, Hannelore en Renée: Foppe Schut – Portret José: Juri Hiensch

volg ons

Volg ons op onze social media en blijf zo niet alleen op de hoogte van onze concerten maar van al onze avonturen! 

Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang 1x per maand de nieuwsbrief.

nl_NLDutch